Vacature Jurist Openbare Orde en Veiligheid

Jurist Openbare Orde en Veiligheid in Gouda

Jurist openbare orde en veiligheid (medior/senior) 2fte

Je kunt nog solliciteren t/m 10-12-2023

Als jurist openbare orde en veiligheid geef je advies aan bestuur, management en verschillende afdelingen binnen de gemeente Gouda. Door uitbreiding en vervanging is er plek voor twee nieuwe collega's op twee verschillende afdelingen (eerste- en tweedelijns). Afhankelijk van je ervaring en ambitie kijken we samen welke plek het beste bij je past. Heb je affiniteit met openbare orde en veiligheid en wil jij graag werken op het snijvlak van bestuursrecht en strafrecht? Lees dan verder voor meer informatie en solliciteer!

Wat ga je doen bij Veiligheid en Wijken?

Als jurist bij de afdeling Veiligheid en Wijken (VenW) ben je breed inzetbaar voor de juridische vraagstukken binnen de afdeling. Jij bent de sparringpartner en vraagbaak voor jouw collega veiligheidsadviseurs, beleidsadviseurs en uitvoerend medewerkers van de afdeling. Je adviseert onder andere over de Gemeentewet, de APV, de Opiumwet en bijzondere wetten. Daarnaast werk je nauw samen met de Centraal Juridische Afdeling en ondersteun je Stadstoezicht.

Een overzicht van je toekomstige werkzaamheden als jurist bij VenW:

 • Je stelt handhavingsbeschikkingen op (lasten onder dwangsom, bestuursdwang en invorderingsbeschikkingen) en behandelt WOO-verzoeken en bezwaarschriften. Hierbij hoort ook het vertegenwoordigen van de gemeente tijdens hoorzittingen.
 • Je behoudt het overzicht over de lopende juridische procedures en bewaakt beslistermijnen.
 • Je bent betrokken bij het verbeteren van procedures om wettelijke termijnen te halen en bewaakt de juridische kwaliteit van afdelingsproducten. Ook zorg je ervoor dat relevante jurisprudentie toegepast wordt.
 • Door jouw actieve adviserende rol deel je proactief kennis en expertise met directe collega's van de afdelingen Veiligheid en Wijken en Stadstoezicht. Je maakt je sterk voor het vergroten van het juridische bewustzijn van collega's, verbetering van de samenwerking en sensitiviteit op dit vlak.
 • Je beantwoordt waar nodig vragen vanuit de gemeenteraad of de pers en je geeft input en ondersteuning bij beleidsvorming en implementatie van nieuwe wetgeving. Regelmatig heb je rechtstreeks contact met een wethouder of de burgemeester en externe partijen.

Wat ga je doen bij de Centraal Juridische Afdeling?

Voor de Centraal Juridische Afdeling (CJA) zoeken wij een jurist die andere afdelingen vanuit de tweede lijn adviseert, maar ook in voorkomend geval procedeert. Hierbij ligt de nadruk op advisering aan de afdelingen VenW en Stadstoezicht op het gebied van openbare orde en veiligheid. Daarnaast adviseer je ook op andere vlakken, zoals bijvoorbeeld het omgevingsrecht en de Wet Open Overheid (WOO). Dit is afhankelijk van je kennis, ervaring en interesses.

Een greep uit je werkzaamheden bij CJA:

 • Vanuit de tweede lijn adviseren over beleid en uitvoering, regelgeving, handhaving, en algemeen bestuursrecht. Hierbij kan je denken aan: de APV, de Gemeentewet en andere bijzondere wetten. Daarnaast aan onderwerpen zoals toezicht in het openbaar gebied, ondermijning, radicalisering en high impactcrimes.
 • Je bent verweerder bij voorlopige voorzieningen, beroep en hoger beroep bij juridische procedures op jouw aandachtsgebieden.
 • Je bent vaste gesprekspartner in het wekelijks Casuïstiek-, Bibob- en Ondermijningsoverleg tussen gemeente, politie en ODMH.
 • Samen met een CJA-collega die specialist is in het Omgevingsrecht deelnemer aan het tweewekelijks overleg over horeca en binnenstad.
 • Deelnemer aan het Integraal portefeuilleoverleg Stad, Horeca en Evenementen met burgemeester en wethouder.
 • Ten slotte ben je inzetbaar voor andere algemeen bestuursrechtelijke werkzaamheden.

De afdeling Veiligheid en Wijken bestaat uit ongeveer 30 medewerkers en werkt op allerlei manieren aan het veilig en leefbaar maken van Gouda. Je komt ook te werken voor de afdeling Stadstoezicht. Bij die afdeling ligt de focus op bestuurlijke handhavingsbeschikkingen. De teams zijn ambitieus, lerend en gaan op een informele manier met elkaar om.

De Centraal Juridische Afdeling bestaat ook uit ongeveer 30 medewerkers. De afdeling ondersteunt bestuur en organisatie van de gemeente Gouda met juridisch advies en behandelt schadeclaims, klachten en bezwaar- en beroepschriften. Ook adviseren we over privacy, inkoop, aanbesteden en verzekeren. Onze afdeling werkt dus voor de gehele gemeente en haar inwoners. Dit betekent dat je ook nauw samenwerkt met collega's van andere afdelingen. We zorgen samen voor fijne werkomgeving waar je van elkaar kan leren en waar ruimte is voor humor.

Als jurist ben je breed inzetbaar binnen en buiten de afdeling waar je komt te werken. Met overtuigingskracht en vanuit een open houding probeer je elk vraagstuk in goed overleg op te lossen. Als dat niet lukt pak je de juridische lijn zorgvuldig en accuraat op en houd je de regie op het dossier stevig in handen. Hierin heb je een goed gevoel voor de politiek-bestuurlijke verhoudingen en heb je oog voor de diverse belangen die spelen in het veiligheidsdomein en daarbuiten. Je bent in staat om het bestuurlijk instrumentarium optimaal toe te passen om problematiek doelmatig aan te pakken.

 • Je kunt snel schakelen en wordt gewaardeerd om je sociale vaardigheden.
 • beste in woord en geschrift en je kunt in heldere bewoordingen de juridische lijn weergeven.
 • bent flexibel en creatief in het zoeken naar oplossingen; je bekijkt de kansen en mogelijkheden binnen
 • de kaders die wet- en regelgeving voorschrijven. Bij ingewikkelde, vaak bestuurlijk gevoelige, materie,
 • zorg jij met overtuiging en gevoel voor een feilloze juridische uitvoering, ondersteuning en/of advisering.
 • Je bent een teamplayer die ervaring heeft in het werken met mensen met uiteenlopende visies en

Competenties en ervaring waar jij jezelf in herkent:

 • Een afgeronde juridische opleiding op HBO- of WO-niveau;
 • Kennis van en ervaring met het opstellen van bestuursrechtelijke handhavingsbesluiten, processtukken en vertegenwoordiging in bestuursrechtelijke procedures;
 • Ervaring in het werkveld van bestuursrecht binnen een gemeente, een andere overheidsorganisatie of als rechtsbijstandsverlener;
 • Sterk ontwikkelde communicatieve vaardigheden. Dit blijkt o.a. uit je vlotte pen en de manier waarop je spreekt. Dit zet je in bij de verschillende contacten die je intern en extern onderhoudt;
 • Wanneer de druk opgevoerd wordt blijft jij rustig en vertrouw je op jezelf;
 • Je kunt goed samenwerken en bent een verbinder.

Ben je enthousiast, maar voldoe je nog niet helemaal aan het profiel?

Gouda is van oudsher de stad van kaas en stroopwafels. Een leuke, middelgrote stad met grootstedelijke uitdagingen; want Gouda ontwikkelt zich volop. De komende jaren staat er nog veel te gebeuren. Daarom zijn we ook zoek naar #smaakmakers, want jouw ideeën en kennis kunnen we goed gebruiken! Welke smaak voeg jij toe aan Gouda?

 • Als je werk het toelaat behoort hybride werken tot de mogelijkheden, waarbij we een goede werk-privé balans centraal stellen;
 • Ons Huis van de Stad met #smaakvol bedrijfsrestaurant en pal naast het treinstation;
 • Goede ICT voorzieningen met o.a. een keuze in smartphones die je voor werk en privé mag gebruiken;
 • Een duurzame reiskostenvergoeding waarbij we stimuleren om op een duurzame manier naar kantoor te reizen;
 • Platte organisatie met veel ruimte voor eigen inbreng;
 • Een individueel keuzebudget van 17,05 %, inzetbaar voor bijvoorbeeld een opleiding, extra salaris of verlof;
 • Een eigen ontwikkelbudget om jouw persoonlijke ontwikkeling te stimuleren/vorm te geven;
 • Groot aanbod op het gebied van jouw ontwikkeling en vitaliteit via de GoudAcademie, zoals opleidingen, (online)trainingen, e-learnings, webinars, masterclasses en e-books;
 • Sluit je aan bij 'Jong Goud' voor persoonlijke ontwikkeling en netwerkborrels.

Salaris en contract

Het gaat om functies voor 28 - 36 uur, waarbij we altijd met een contract voor een jaar starten. Het salaris is afhankelijk van opleiding en ervaring en betreft maximaal € 5.009,- (schaal 10) of € 5.725,- (schaal 11) bruto per maand op basis van 36 uur per week gemeente cao 2023.

Voor een uitgebreide toelichting op ons ruime aanbod arbeidsvoorwaarden klik hier . Kijk dan op www.werkenvoorgouda.nl

Wil je ook als #smaakmaker bij ons aan de slag? Laat het ons weten als je voorkeur hebt voor een afdeling. Solliciteren kan tot en met 10 december 2023.

Heb je vragen over de functies, wil je eens bellen of koffie drinken met een toekomstige collega? Voor vragen over de functie bij Veiligheid en Wijken kan je contact opnemen met , Teamcoördinator team beleid en regie, via . Ben je nieuwsgierig naar de Centraal Juridische Afdeling (CJA)? Stel dan je vraag aan Jorik Slump, Afdelingshoofd CJA, via .

Voor meer informatie over het werken bij de gemeente Gouda of de wervingsprocedure kun je contact opnemen met Angela Jagesar, Recruiter afdeling HRM, via .

Na een eerste selectie benaderen we geschikte kandidaten voor een sollicitatiegesprek. We houden per kandidaat maximaal drie sollicitatiegesprekken, deze gesprekken kunnen zowel fysiek als via Teams plaatsvinden. Eventueel maken we gebruik van een referentieonderzoek en/of (online) assessment. Ben jij onze #smaakmaker, dan krijg je nog een afrondend arbeidsvoorwaardengesprek. Van al onze nieuwe collega's vragen we een verklaring omtrent gedrag (VOG).

Flexibiliteit Integriteit Stressbestendigheid Verantwoordelijkheid Zelfstandigheid Creativiteit Visie Inlevingsvermogen Mondelinge communicatie Omgevingsbewustzijn Overtuigingskracht Samenwerken Schriftelijke communicatie Besluitvaardigheid NauwkeurigheidFunctie:jurist openbare orde veiligheid
Startdatum:18-11-2023
Ervaring:Ervaren
Educatielevel:HBO
Contracttype:Tijdelijk
Salaris:onbekend – onbekend
Uren per week:28 – 36

Heb je interesse in deze vacature en wil je graag op deze functie solliciteren? Neem dan contact op met Gemeente Gouda via onbekend of onbekend. Of bezoek hun website onbekend.

Deel de vacature:

Redactie Moordrechtkrant

Leuk dat je een van de recent geplaatste vacatures hebt geopend via de moordrechtkrant. Hopelijk vind je een baan die bij je past en waar je gelukkig van wordt!

 1. Vacatures Moordrecht
 2. Jurist Openbare Orde en Veiligheid Gemeente Gouda 18-11-2023

Bekijk ook andere vacatures